Waar opladen?

 1. Zoveel mogelijk thuis aan het wandlaadpunt op de vaste oprit in Nijmegen
 2. Ergens in een woonwijk, ‘s nachts (bijv. bij overnachten elders)

  • Ecotap is de voordeligste: meestal €0,25 per kWh. Soms €0,35. NB: verder geen transactiekosten! Het betreft vaak 22 kWh laadpalen. Dan is de auto in circa 2,5 uur opgeladen.
  • New Motion, op de site staat: Nationaal en internationaal: € 0,35 incl. btw per sessie (na 20 transacties per maand worden geen transactiekosten meer berekend)
   Heeft ook paar palen in Belgie.
  • GreenFlux: voor ons is het pasje gratis (Renault:  gratis laadpas bij gratis laadpaal indien geplaatst door GreenFlux.)
   Er komt €0,03 per kWh bovenop de kosten van de energieprovider.
   Zie hier een overzicht van de kosten:  https://www.greenflux.nl/tarieven/Goedkoopste zijn bedrijfslocaties van EV-box, Eneco, GreenFlux, LMS, NewMotion (€0,27 excl BTW)
   Daarna volgen de publieke locaties: Ballast Nedam, Nuon, Essent, Greenflux OV locaties, EV net, Greenflux publiek, LMS, Noord Brabant: allemaal met starttarief en circa € 0,32 excl BTW


 3. Onderweg: Rapid of Fast

  • bij voorkeur met de Ecotapkaart, anders de GreenFlux kaart of NewMotion:
   ANWB/GreenFlux, Essent, The NewMotion: starttarief circa €2, daarna prijs per minuut van € 0,207  bij de laatste 2! Laad niet langer dan nodig en bij voorkeur 10 minuten oid. De laatste kWh volladen kosten verhoudingsgewijs veel tijd.
  • TheNewMotion Pass: ca. €0,25 per kWh plus €0,35 per sessie transactiekosten. Of gebruik hiervoor de app van TheNewMotion; deze toont ook de prijs. Misschien ietsje voordeliger dan GreenFlux.
  • Fastned: heeft eigen laadpalen.  €0,59 per kWh. Koppel je eigen betaalpas of creditcard aan FastNed: FastNed: kaart snellaadstations.
   Je kan hier echt alleen op deze manier betalen. Je kan de kosten achteraf invoeren als declaratie net als voorheen de benzine kosten
  • Zijn er nog andere snellaadpalen? Check het op de app Next Charge.
   Filter op settings (het icoontje met rader); kies voor Rapid of eventueel Fast. 
   NB: bekijk de staat van de accu: hoe leeg is hij en hoe vol zou hij moeten zijn om thuis te komen. Probeer niet meer te laden dan 80%, daarna duurt het lang voor hij vol is. Maar zorg er ook voor dat de accu niet leeg komt te staan.
   De Renault ZOE laadt in 25 a 30 minuten genoeg om 100 km te rijden met een rustige rijstijl.

Waar vind je ze?

 • In de TomTom navigatie van de Renault Zoe: oplaadpalen.
 • Raadpleeg je telefoon en installeer een of meer van de volgende apps:
  • New motion app, zet het filter op type 2; deze geeft ook de prijs per kWh
  • Gebruik bijv. de app Next Charge.
   nextcharge
   Let op: je moet inzoomen om de bolletjes met laadpunten te zien.
   Voor de Renault Zoe, zet het filter op Connector:  type 2
   (en vul eventueel nog in bij Only search for: ecotap of een andere kaart.)
   Het loont de moeite om je simpelweg te registreren met naam en email adres; je kan dan een route plannen. Het systeem vraag om beginpunt en eindpunt; het type auto. En geeft dan alternatieven en ook of het nodig is om te laden. En een overzicht van laadpunten onderweg. Lees wel thuis even rustig de lap tekst met factoren die van invloed kunnen zijn.

Hoe werkt het?
Zoek een laadpaal en bekijk de instructie. Bij bovenstaande paal moet je eerst de kabel verbinden aan de laadpaal, dan de laadsessie starten met het pasje: houd het pasje voor de scanner. Daarna koppel je de kabel aan de auto.
Klaar met laden? Houd hetzelfde pasje weer voor de scanner. Verwijder de kabels. Gebruik de Renault Card om te ontkoppelen. Met de hand duw je daarna de 2 kleppen dicht.

Bij FastNed start je een sessie met je app.
Maak tevoren een account aan.

Gratis: 1 uur per dag bij een Renault dealer (mits het laadpunt niet bezet is). Zoek op https://www.renault.nl/dealers.html
Soms ook bij winkelcentra


Duitsland:
betaal met een smartphone. Deze gebruikt de QR code.
Gebruik hiervoor de app QR code reader. Open het programma en maak een foto van de QR code.
Kaart met laadpalen

laadpaal van Innogy

Niet te activeren met een laadpas. Slechts via een app van Innogy. Daarna vraagt de app hoe je wilt betalen. Enige optie lijkt een voucher, waar je dan een code kan intypen. Open de app en zoek het profiel op, daar kan je  betalingsgegevens kwijt. Als payment method kan je kiezen tussen credit card of paypal. Die moet je dus wel op zak hebben om alle gegevens in te kunnen vullen. Of je doet het thuis en laat de app de gegevens onthouden. NB. Innogy kan geld in rekening brengen als je de oplaadplaats langer in gebruik houdt dan nodig is.

[collapse]

betalen met je bankpas

Mit ladepay können Sie spontan an den Ladesäulen laden, also ohne eine ladekarte oder ein ladeticket zu besitzen. Die Web-App bietet einen schnellen und komfortablen Zugang zu den Ladesäulen und kann mit jedem onlinefähigen mobilen Endgerät über den Browser geöffnet werden. Scannen Sie einfach den QR-Code an der Ladesäule und Sie gelangen direkt zu ladepay: Dort können Sie dann den gewünschten Ladepunkt, die Dauer des Ladevorgangs sowie die Zahlungsart wählen. Die Ladung wird dann über einen Zahlungsdienstleister schnell und einfach abgerechnet und Sie können laden.

[collapse]

België: Bereid je goed voor!
https://www.oplaadpunten.nl/belgie
http://www.egear.be/laadpalen-en-kaarten-belgie/ (veel tips, ook over gratis laadpalen bij winkels zoals Ikea, en Lidl!)

EV-point en EV-box<strong>


Mijn ervaring in België, 2018: de pasjes van Ecotap, Greenflux en New Motion werkten niet bij de laadpaal van EV-point. Bij de laadpaal van New Motion werkt het New Motion pasje ook niet, maar je kan het laden starten en  stoppen met een app.
Daarom een gratis pasje van ev-point besteld. Je moet dan het account koppelen aan een creditcard; hier wordt automatisch op betaald. Je krijgt een maandelijkse factuur.
Tevens bestelde ik het pasje van EV-laadpas. (voor laadpalen van Blue Corner, The New Motion, het interoperabele netwerk (dit zijn laadpalen van o.a. EV-Box, Eneco en Electric Fuel); een groot aantal parkeergarages van o.a. Interparking en Q-Park

[collapse]