Banden op spanning en wasstraat

NB: Controleer de bandenspanning, inclusief het reservewiel, één keer per maand zou het beste zijn. Wij besloten tot eens per  2 maanden, circa 6 mensen zorgen hier beurtelings voor.

Gratis banden pompen
In Nijmegen kan je je banden gratis laten oppompen bij:

  • Bob autowas, Heyendaalseweg 94A: rijd dan vanaf het benzine station door de gang met de stofzuigers. Deze mag je gratis gebruiken. Aan de achterkant, net voorbij de deuren, rechts vind je een pomp. Dit is de meest dichtstbijzijnde voor onze Renault Zoe.
  • (of autobedrijf Magnus: Oude Kleefsebaan 147A http://www.autobedrijfmagnus.nl/
  • Tango: Hatertseweg 615B)

Voor buiten Nijmegen, raadpleeg de websites:

  • Tango: let op, niet gratis in Almelo (Violierstraat), Amstelveen, Baarle Hertog, Capelle a/d IJssel (Hoofdweg), Gouda, Heemstede, Hoogezand (Hoofdstraat), Neede, Oss (Dr. Saal van Zwanenbergsingel), Nieuwerkerk a/d IJssel, Nijmegen (Hogelandseweg), Rosmalen, Veghel, Wassenaar en Weert.

https://www.profile.nl/autobanden/bandenspanning: nuttige info, zoals:

  • Je doet de beste meting als je banden koud zijn. Onder koud verstaan wij dat er ten minste 2 uur niet of heel weinig mee gereden is, of maximaal 5 km.
    Heb je toch al enkele kilometers afgelegd? Vul de band dan met minimaal 0,3 bar extra dan opgegeven staat bij de adviesspanning.
  • Stel de meter van de pomp in op de juiste spanning (2.5 bar voor de Renault Zoe)
  • Schroef het dopje van het ventiel, sluit het mondstuk van de pomp erop aan en houd deze net zolang aangedrukt totdat de gewenste bandenspanning is bereikt.
    Je hoort dan een signaal. (Let er op dat je het mondstuk recht houdt op het moment dat je dit erop zet, zeker stalen/lichtmetalen ventielen zijn gevoelig voor breken).

Bij gewone tankstations kost het je vaak 50 cent tot 1 euro per keer. Je vindt de juiste bandenspanning aan de binnenkant van het linker portier.


Waarschuwingslampje zachte banden
Elk wiel (behalve het reservewiel) beschikt over een drukzender in het ventiel die de bandenspanning tijdens het rijden periodiek meet. Het controlelampje 1 blijft branden om de bestuurder te waarschuwen dat de druk te laag is (lage bandenspanning, lekke band …).

Reset van de referentiewaarde voor bandenspanning.  Dit gebeurt:
– wanneer de referentiespanning in de banden moet worden gewijzigd om aangepast te zijn aan de gebruiksomstandigheden (onbelast, belast, rijden op de autosnelweg …);
– na het wisselen van een wiel (dit wordt echter afgeraden);
– na het verwisselen van een wiel.
Deze moet altijd gebeuren na controle van de bandenspanning in de vier banden als deze koud zijn. De bandenspanning moet afgestemd zijn op het huidige gebruik van de auto (onbelast, belast, rijden op de autosnelweg …).

RESETPROCEDURE

Contact aan:

  • druk kort op een van de knoppen 3 of 4 om de functie “INLEREN BANDENSPANNING” op het display te selecteren 2 ;
  • druk lang (ongeveer 3 seconden) op een van de knoppen 3 of 4 om het resetten te starten. Wanneer de boodschap “Inleren bandsp bezig” verschijnt, is het verzoek om de referentiewaarde voor de bandenspanning opnieuw in te stellen verwerkt.

Het resetten is afgerond na enkele minuten rijden.

Lees meer


Wasstraat

De deelnemers van de Renault zoe groep zorgen beurtelings voor het op spanning houden van de banden en het schoonhouden van de auto in de wasstraat (incl zelf stofzuigen, matten kloppen in mattenklopmachine; het schoonmaken van de rubbers rond de deuren met het doekje dat in de auto ligt in linker zijportier. Het vieze doekje mag je inleveren, dan krijg je direct een schone terug.)
Dit kan allemaal bij Bob autowas, Heyendaalseweg. Hier kan je na afloop gratis banden pompen. Kies de intensieve beurt van de wasstraat, we doen het maar 3 a 4x per jaar. Je kan betalen met het Bob waspasje, dat levert korting op. (zit bij andere pasjes).
Banden pompen mag uiteraard ook tussendoor. De auto rijdt er zuiniger door en bij Bob autowas mag je door het stofzuiger-gedeelte heen rijden om bij de pomp te komen.

Renault waarschuwt nog voor:

  • de aanslag door luchtverontreiniging, bloeiende bomen (linden bijvoorbeeld);
  • modder uit de wielkuipen en onder de bodemplaat die anders lange tijd het vocht kunnen vasthouden;
  • de uitwerpselen van vogels, die een chemische reactie met de lak veroorzaken waardoor deze snel kan ontkleuren en zelfs kan loslaten; Deze vlekken moet u direct wegwassen, want zij kunnen later niet meer door poetsen worden verwijderd.
  • zout, dat vooral in de wielkuipen en onder de bodemplaat achterblijft na te hebben gereden op wegen waar gestrooid is. Ontdoe de auto regelmatig van plantenresten (hars, bladeren enz.).

Advies: spuit vooraf rijkelijk met een waterstraal en dan een speciaal renault shampoo.